Q

U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
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Mr. Robert N. Steinwurtzel Reference No. 05-0147
Swidler Berlin, LLP

3000 K Street, NW, Suite 300

Washington, DC 20007-5116

Dear Mr. Steinwurtzel:

This is in response to your letter asking when a lead compound meets the definition of a
marine pollutant under § 171.4 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180). Specifically, you ask if a lead compound must be soluble to be described
as “Lead compounds, soluble, n.o.s.” from the “List of Marine Pollutants,” Appendix B
to § 172.101, and what definition may be used to determine when it is soluble. You state
your material does not meet the definition of a Division 6.1 (poisonous material) and,
therefore, may not be described under the entry “Lead compounds, soluble, n.o.s., 6.1
(poisonous), UN 2291, PG III” listed in the Hazardous Materials Table (HMT;

§ 172.101). We have paraphrased your questions and answered them in the order
provided.

Q1.  When is a material described as “Lead compounds, soluble, n.o.s.,” a marine
pollutant as specified in the HMR in Appendix B to § 172.101, List of Marine
Pollutants? What tests and results are appropriate for determining if a lead
compound is soluble or insoluble?

Al.  Tte defining criteria for the solubility of a lead compound are in § 172.102(c)(1),
Special Provision 138, of the HMR. In accordance with Special Provision 138, a
lead compound is soluble when it exhibits a solubility greater than 5 percent after
being mixed with a 0.07 M (molar concentration) of hydrochloric acid and stirred
for one hour. If the material exhibits a solubility of 5 percent or less after the test
is completed, it is considered insoluble. The International Maritime Dangerous
Goods Code identifies “Lead compounds, soluble, n.o.s.,” in Columns 4 and 6 of
the Dangerous Goods List (DGL; Chapter 3.2) as a marine pollutant, and
simultaneously assigns to it the definition for the solubility of lead compounds
under Chapter 3.3.1, Special Provision 199. When we incorporated this definition
in § 172.102, Special Provision 138 of the HMR, our intent was to permit the
definition to also be used for the lead compound entry on the List of Merine
Pollutants in § 172.101, Appendix B. However, we neglected to include that
language. We will clarify this in a future rulemaking.
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Q2.

A2.

Q3.

A3.

Q4.

A4

Under the HMR, a soluble lead compound is a marine pollutant when it is in a
solution or mixture of one or more marine pollutants listed in Appendix B to

§ 172.101 and is packaged in a concentration that equals or exceeds ten percent
by weight of the solution or mixture. See § 171.8. The requirements specific to
marine pollutants do not apply to a non-bulk packaging transported bv motor
vehicle, rail car or aircraft. See § 171.4(c).

Must the marine pollutant table listing “Lead compounds, soluble, n.0.s.” meet the
same hazard class criteria as the listing “Lead compounds, soluble, n.o.s., 6.1, UN
2291, PG III” on the HMT? That is, does a lead compound have to be both
soluble and a Division 6.1 (poisonous) material to be considered a marine
pollutant?

No. As discussed in answer Al, a soluble lead compound is a marine pollutant
when it meets the definition for the solubility of lead compounds prescribed in
§ 172.102(c)(1), Special Provision 138, and the definition for a marine pollutant
prescribed in § 171.8.

Is the correct name for a “lead compounds, soluble” material that is not a
hazardous substance and does not meet the definition in § 173.132 for a Division
6.1 material “Environmentally hazardous substances, solid, n.o.s., 9
(miscellaneous), UN 3077, PG III, Marine Pollutant (Lead Compounds)”?

A soluble lead compound that meets the definition of a marine pollutant in

§ 171.8 and no other hazard class, and that is not a hazardous substance or a
hazardous waste, may be described using the proper shipping descript:on
“Environmentally hazardous substances, liquid, n.o.s. (lead compounds), 9, UN
3082, PG III, Marine Pollutant,” provided all other applicable HMR requirements
for the material are met.

Does a domestic shipment of a marine pollutant in a bulk package by motor
vehicle, rail car, or aircraft need to be shipped, packaged, marked, labeled, and
placarded as a hazardous material?

A marine pollutant transported in commerce in a bulk package is regulated as a
hazardous material under the HMR. For domestic transportation, if the marine
pollutant meets the hazard class definition in § 173.140 for a Class 9 material, it
must be accompanied by a shipping paper and packaged, marked, and labeled in
conformance with the HMR, but is not required to be placarded. See

§ 172.504(£)(9). If the marine pollutant meets the definition of any other HMR
hazard class, it must comply with the applicable requirements in the HMR for



shipping papers, packaging, marking, and labeling, as well placarding for each
hazard class it meets.

I hope this information is helpful.

Sincerely, ,

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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June 8, 2005

Mr. Edward T. Mazzullo

Director, Office of Hazardous Materials Standards
U.S. DOT/RSPA (DHM-10)

400 7th Street, S.W.

Washington, D.C. 20590-0001

Re: Classification of Lead Compounds as Marine Pollutants

Dear Mr. Mazzullo:

I am writing for clarification on the classification of lead compounds that do not meet the
criteria for a poisonous material under Division 6.1 and do not meet the definition of a hazardous
substance under the Hazardous Materials Regulations (HMR), 49 C.F.R. Parts 171-180. In
particular, this letter seeks clarification as to how to determine whether a lead compound
constitutes a “marine pollutant,” if it does not otherwise qualify as a hazardous material, and the
requirements applicable to such marine pollutants under the HMR.

A “marine pollutant” is a material which is listed in the List of Marine Pollutants in
Appendix B to 49 C.F.R. § 172.101, and when in a solution or mixture of one or more marine
pollutants is packaged in a concentration by weight which equais or exceeds ten perceni (one
percent for severe pollutants) of the solution for materials listed in Appendix B. 49 C.F.R.

§ 171.8. A marine pollutant listed in Appendix B that is not listed in the hazardous material table
and that does not meet the definition of Class 1 through 8 must be offered for transportation
under either “Environmentally hazardous substances, liquid, n.o.s.,” or “Environmentally
hazardous substances, solid, n.o.s.” Id. § 172.101, App. B(2). Appendix B lists “l_ead
compounds, soluble, n.o.s.” as a marine pollutant. Appendix B does not define “soluble.”

“Lead compounds, soluble, n.o.s.,” however, is listed in the Hazardous Materials Table in
§ 172.101 as Hazard Class 6, Division 6.1 for poisonous materials. Lead compounds that do not
meet the criteria for a Division 6.1 material as specified in § 173.132 of the HMR do not fall
under this entry and are not regulated as poisonous materials. See, e.g., DOT Standard
Interpretation Letter from Hattie L. Mitchell, Chief, Regulatory Review and Reinvention, Office
of Hazardous Materials Standards, to Jeffrey T. Miller, Lead Industries Ass’n, Inc.,

WASHINGTON, D.C.  NEW YORK, N.Y.
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Mar. 17, 2000; DOT Standard Interpretation Letter from Delmer F. Billings, Chief, Regulations
Development, Office of Hazardous Materials Standards, to Ursula Judenhofer, Barlocher,
Aug. 8, 1997.

Previously, your office has found that the term “soluble” as used in the HMR means
“soluble in water.” DOT Standard Interpretation Letter from Delmer F. Billings, Chief,
Regulations Development, Office of Hazardous Materials Standards, to Ursula Judenhofer,
Barlocher, Aug. 8, 1997. In 1999, Special Provision 138 was added to the Hazardous Material
Table in § 172.101 for “Lead compounds, soluble, n.o.s.,” Division 6.1, hazardous materials.
64 Fed. Reg. 10,742, 10,775 (Mar. 5, 1999). Special Provision 138 provides that “Lead
compounds which, when mixed in a ratio of 1:1000 with 0.07M (Molar concentration)
hydrochloric acid and stirred for one hour at a temperaiuie of 23°C+2°C, exhibit a soiubility of
5% or less are considered insoluble.” 49 C.F.R. § 172.102. This provision does not apply in a
situation where the lead compound does not meet the definition of Division 6.1. DOT Standard
Interpretation Letter from Hattie L. Mitchell, Chief, Regulatory Review and Reinvention, Office
of Hazardous Materials Standards, to Jeffrey T. Miller, Lead Industries Ass’n, Inc.,

Mar. 17, 2000.

The HMR contains sufficient information to allow a company to determine whether a
particular lead compound would constitute a hazardous waste or a hazardous substance. For
example, to be a hazardous substance, the product must contain a sufficient amount of lead to
meet the reportable quantity listed in Table 1 to Appendix A. 49 C.F.R. § 171.8. The reportable
quantity for lead is ten pounds, but only applies to those pieces of metal that have a diameter
smaller than 100 micrometers. /d. § 172.101, App. A., Table 1, n.¢. The HMR is unclear,
however, as to when a lead compound constitutes a “marine pollutant.” To clarify whether a
lead compound that does not meet the criteria for Division 6.1 could still be a “marine pollutant,”
please provide responses to the following questions.

1. How is the marine pollutant category “Lead compounds, soluble” listed in
Appendix B to § 172.101 defined or determined? What is the appropriate test to
determine whether a lead compound is “soluble” for purposes of identifying a
lead compound as a “marine pollutant? What test result defines soluble versug
insoluble?

2. Must the marine pollutant listing “Lead compounds, soluble” meet the same
hazard criteria as the hazardous material listed with the identical name in the
§ 172.101 Table? That is, does a lead compound have to be both soluble and a
Division 6.1 poisonous material to be considered a “marine pollutant™?

3. Would the correct name for a “Lead compound, soluble’ material that is not a
hazardous substance and does not meet the criteria for Division 6.1 be called
“Environmentally Hazardous Substances, solid, n.o.s., 9, UN 3077, PG III,
Marine Pollutant (Lead Compounds)”?
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4. Do domestic shipments by motor vehicle, rail car or aircraft of marine pollutants
in bulk packaging (not intended for export) need to be shipped, packaged,
marked, labeled and placarded as hazardous materials?

I appreciate your prompt attention to this matter. Thank you in advance for your time
and assistance.

Sincerely,

W/JA"‘W“'B"’—’

Robert N. Steinwurtzel

cc: Sandra Franco, Swidler Berlin LLP



